top of page
Zoeken

Bijbellezen door de lens van Jezus

De Bijbel wordt vaak als wapen gebruikt om anderen mee aan te vallen of om zichzelf te verdedigen. Maar de Bijbel hoeft helemaal niet tegen zichzelf beschermd hoeft te worden en het is al helemaal geen wapen om anderen mee te veroordelen of aan te vallen. Ik heb geleerd om de Bijbel te lezen door de lens van Jezus en dat maakt alle verschil.

Wij hebben te vaak de Bijbel boven Jezus gesteld, maar Jezus staat altijd boven de Bijbel. Wij noemen de Bijbel het Woord van God maar de Bijbel zelf noemt zichzelf nergens het woord van God. Het begrip ‘woord van God’ komt maar één keer en daarmee wordt Jezus bedoeld. Dus Jezus staat daarmee boven de Bijbel als we het hebben over het Woord van God.


Kijk door mij heen

Zijn geest ademt tot ons als we de Bijbel lezen, net zoals het deed bij de mensen die de Bijbel schreven. De Bijbel is niet het middelpunt van het christelijk geloof. Dat is hij nooit geweest en dat zal hij ook nooit worden. We geloven ook niet in de Bijbel. We geloven in God. En Jezus is altijd groter dan de Bijbel. Natuurlijk verteld de Bijbel over Jezus, maar dat plaatst de bijbel niet in het middelpunt. Pete Enns schrijft op één van zijn blogs “De Bijbel zegt niet: ‘Kijk naar mij’. De Bijbel zegt: ‘Kijk door mij heen, zodat je kan zien wat het betekent om God te vertrouwen’.[i]


We kunnen veel leren van de lichte manier waarop Jezus omging met de Bijbel uit zijn tijd, het Oude Testament. Hij was niet fundamentalistisch en dat is waarschijnlijk ook de reden geweest waarom de Schriftgeleerden hem wilden vermoorden. Jezus zegt uitgerekend tegen hen: “U bestudeert de Schriften en u denkt daardoor eeuwig leven te hebben. Welnu, de Schriften getuigen over mij, maar bij mij wilt u niet komen om leven te ontvangen.”[ii]

“Jullie gebruiken de Bijbel om te bepalen wat liefde betekent, en ik gebruik liefde om te bepalen wat de Bijbel betekent.”

In een bekende cartoon van tekenaar NakedPastor staat Jezus tegenover een aantal Bijbelgeleerden en zegt hij: “Jullie gebruiken de Bijbel om te bepalen wat liefde betekent, en ik gebruik liefde om te bepalen wat de Bijbel betekent.” Zo moeten we bij het lezen van de verhalen in de Bijbel die spanning oproepen, constant de vraag stellen ‘ademt dit de geest van Jezus?’ Als in de tekst een geest klinkt van superioriteit, eigenbelang, wraaklust, het veroordelen en uitsluiten van anderen, dan moet je er maar op vertrouwen dat dit niet de geest van Jezus is en dus God.


"Zo moeten we bij het lezen van de verhalen in de Bijbel die spanning oproepen, constant de vraag stellen 'ademt dit geest van Jezus?"

God is niet anders in het Oude testament als ik in het nieuwe testament of vandaag de dag. Jezus heeft die ultieme intimiteit met God zodat hij de wijsheid heeft om de Bijbel te interpreteren. Vertrouwen betekent niet dat we de waarheid weten maar dat we ons overgeven aan iemand die zelf de waarheid is. Vertrouw Jezus en je weet dat je goede interpretatie hebt van de Bijbel!



[i] Pete Enns -“Can the Bible Be “Trusted” and What Does That Even Mean?”. Blog op www.peteenns.com. October 2017 [ii] Johannes 5:39-40

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Leven in verwondering (2) – door schoonheid

We krijgen bijna geen pauze van al het slechte nieuws in de wereld. Op allerlei tv-kanalen, sociale media en in kranten worden we dagelijks bedolven onder het slechte nieuws van klimaatrampen, terrori

bottom of page